top of page

Geschiedenis

De eilanden, gelegen op een kruispunt in de Indische Oceaan, trokken oorspronkelijk zeevaarders, kooplieden en kolonisten uit naburige landen aan die de kalme wateren van de lagunes en de overvloed aan kokosnoten en vis op prijs stelden.

Of mensen daar nu werden gestrand door schipbreuk of als ballingen kwamen uit plaatsen als India, Maleisië, Indonesië, Afrika en zelfs Griekenland en het Romeinse Rijk, de strijd om te overleven liet weinig tijd over voor geschillen, dus geleidelijk ontstond er een ad-hocnatie van eilandbewoners . 

Het nieuwste archeologische bewijs suggereert dat de eilanden van de Maldiven voor het eerst werden bewoond rond 1500 voor Christus. Het lijkt waarschijnlijk dat de eilanden voor het eerst permanent werden bewoond door Arische immigranten die ook rond dezelfde tijd Sri Lanka zouden hebben gekoloniseerd. 

Latere migraties met regelmatige tussenpozen, vanuit Zuid-India en Sri Lanka, dienden om de bevolking van de Maldiven verder uit te breiden.

Het nieuwste archeologische bewijs suggereert dat de eilanden van de Maldiven voor het eerst werden bewoond rond 1500 voor Christus. 

Het lijkt waarschijnlijk dat de eilanden voor het eerst permanent werden bewoond door Arische immigranten die ook rond dezelfde tijd Sri Lanka zouden hebben gekoloniseerd.

 

Het gedocumenteerde contact met de buitenwereld begon rond 947 na Christus toen Arabische reizigers de eilanden begonnen te bezoeken. Arabische en Perzische handelaren kwamen al snel in groten getale aan, aangetrokken tot de Maldiven door de overvloed aan parels, kruiden, kokosnoten, gedroogde vis en in het bijzonder kaurischelpen (die tot de zestiende eeuw van Afrika naar China werden geaccepteerd).

Deze handelaren hadden een diepgaande invloed op de Maldivische samenleving en cultuur, met misschien wel hun belangrijkste impact op religieus gebied: de Maldiven bekeerden zich officieel tot de islam in 1153 na Christus. 

Voordat ze zich tot de islam bekeerden, was het bekend dat de Maldiviërs het boeddhisme en het oude heidendom beoefenden. Oude boeddhistische ruïnes zijn bewaard gebleven in het land en antieke boeddhistische voorwerpen worden tentoongesteld in het Nationaal Museum in Malé..

Historische overblijfselen geven aan dat boeddhisten en hindoes hun eigen overtuigingen meebrachten en logischerwijs zouden Arabische kolonisten de islam met zich hebben meegebracht.

De islam werd echter pas in 1153 de officiële religie, terwijl de bekering van alle eilandbewoners nog eens 60 jaar duurde, waarbij de kolonisten van de atollen werden verenigd tot een natie die werd geregeerd door een sultan en soms een sultana.

De post was nooit erfelijk en de regerende raad, waartoe ook vrouwen behoorden, koos de sultan. Verschillende dynastieën regeerden over de Maldiven zonder veel aandacht van de rest van de wereld te trekken, waarbij ze overleefden door te vissen en te handelen, waaronder de export van kaurischelpen, die een wereldwijd geaccepteerde valuta werd en de Maldiven de bijnaam Money Islands bezorgden. 

De vrede werd verbrijzeld met de komst van de Portugezen in de Indische Oceaan en ze vielen uiteindelijk de eilanden binnen in 1558. Hun bezetting duurde 15 jaar totdat ze werden verdreven door Mohamed Thakurufaanu, een inwoner van Utheemu, die een bende Maldiviërs leidde in guerrillaoorlogvoering over zee. tegen de Portugezen en dwarsbomen hun pogingen om de eilandbewoners tot het christendom te bekeren.

 

Invasies vanuit India volgden in de 17e eeuw, maar deze werden weerstaan ​​met Sultan Ibrahim Iskandhar die zelfs het grondgebied van de Rajah van Cannanore binnenviel en gijzelaars nam, wat een einde maakte aan de Indiase interesse in de eilanden gedurende 40 jaar. 

In de 18e eeuw was er een korte bezetting door Malabars.

 

De Nederlanders, die via hun basis in Ceylon (Sri Lanka) geïnteresseerd waren in handel, onderzochten de eilanden in 1671 maar bleven niet. De Fransen (die een fort hadden in Pondicherry) mochten korte tijd troepen in Male 'stationeren om de eilanden te beschermen tegen aanvallen van de indianen. Aan het begin van de 19e eeuw domineerde de Britse macht in de Indische Oceaan.

 

Om de Britten op afstand te houden, wisselde sultan Mohamed Mueenuddeen II in 1887 brieven uit met de gouverneur van Ceylon, die koningin Victoria vertegenwoordigde, waardoor de Maldiven de status van beschermde staat konden genieten, hoewel ze niet echt een bezet Brits protectoraat werden.

 

Het sultanaat werd in 1953 een republiek met Mohamed Ameen Didi (voormalig premier) als president voor een paar maanden voordat het sultanaat werd hersteld.

 

De Maldiven werden onafhankelijk in 1965. Drie jaar later werd het Sultanaat weer opgeheven en werd Ibrahim Nassir tot president gekozen. 

bottom of page