top of page

Informatie over de Maldiven

Geografie & Locatie

De Maldiven liggen in twee rijen atollen in de Indische Oceaan, net over de evenaar. Het land bestaat uit ongeveer 1.190 koraaleilanden gevormd rond 26 natuurlijke ringachtige atollen, verspreid over 90.000 vierkante kilometer.

Deze atolstructuren worden gevormd op een scherpe heuvelrug die uit de oceaan oprijst, waardoor hun wereldwijde uniekheid ontstaat.

De eilandstaat is gelegen in een strategisch gebied met toegang tot belangrijke internationale zeeroutes in de Indische Oceaan.

 

Elk atol op de Maldiven is gemaakt van een koraalrif rond een lagune, met diepe kanalen die de rif ring verdelen.

Een reeks eilanden neemt hun plaats in deze atolring; elk eiland heeft zijn eigen rif rond de lagune van het eiland.

De riffen van de eilanden, levend met talloze onderwaterwezens en levendige koralen, beschermen de eilanden tegen wind en de oceaangolven.

 

Deze unieke structuur van riffen en kanalen maakt navigatie bijna onmogelijk voor iemand zonder voldoende lokale kennis van de wateren.

De eilanden strekken zich 822 km uit als een slinger van 7 graden ten noorden van de evenaar tot net ten zuiden ervan, met de grootste breedte van west naar oost van 130 km.

Het grondgebied omvat een totale oppervlakte van 90.000 vierkante kilometer, maar dat omvat ook de zee, die 99,6% van de Malediven vormt. 

 

Het landoppervlak van alle eilanden bedraagt ​​298 vierkante kilometer.

De Maldiven hebben geen heuvels, maar sommige eilanden hebben duinen die 2,4 meter (7,9 voet) boven zeeniveau kunnen reiken, zoals de noordwestelijke kust van Hithadhoo (Seenu-atol) in Addu-atol. 

Eilanden zijn te klein om rivieren te hebben, maar in sommige zijn kleine meren en moerassen te vinden.

De eilanden worden beschermd door een rifstructuur en herbergen een van de meest exclusieve en spectaculaire onderwaterleven. 

De mensen van de eilanden zijn wijd verspreid over de atollen, met ongeveer 200 bewoonde eilanden.

Ongeveer 112 eilanden zijn ontwikkeld als toeristische resorts en de rest is onbewoond of wordt gebruikt voor landbouw en andere levensonderhoud.

 

Malé de hoofdstad, ligt ten noorden van het centrum van de atolketen en is dichtbevolkt met ongeveer 133.0000 mensen. 

De dichtstbijzijnde buren zijn India, 600 kilometer naar het noorden, en Sri Lanka, 670 kilometer naar het oosten. 

bottom of page